Őrségi Patakparti Alpaka Farm és Panzió

Rólunk

 

Több generációs farmer családból származom. Édesapám több száz szarvasmarhát tartott szabad tartásban,mint az amerikai birtokokon,akit mindenki csak úgy ismert:  A Farmer.

2013.10.12 Szaknyér 072

   Ezért számomra is teljesen egyértelmű volt, hogy valamikor ezt az életformát éljem.Az Őrségben nagyon komoly hagyományai vannak az állattartásnak, az Alpok-aljai párás klíma kiváló lehetőséget biztosít a dús legelők,rétek kialakulásához.

  Gyerekkoromban szerzett  tapasztalataim révén bátran vágtam bele ebbe a munkába. Minden szabad időmet az állatok között töltöttem. Három éves voltam, amikor egy hét mázsás bika játszadozás közben a fülbevalómra lépett, kiszakítva azt a fülemből. Ez kiváló iskola volt számomra, itt mindent megtanultam, amit a növényevő állatok szabad tartásáról tudni kell. Első gondolatom nekem is a szarvasmarha tartás volt,de rájöttem,ez nem igazán nőknek való feladat,főleg, ha rideg tartásban gondolkodunk. Aztán utazásaim során, Dél-Amerikában találkoztam és ismerkedtem meg az alpakákkal és a velük rokonságban lévő vicunyákkal, guanacokkal.

2012.Argentina,Chile 654

  Nem telt el sok idő és azt tapasztaltam, hogy nem lehetetlen Magyarországon az alpakák tartása. Álmom részben megvalósult, mára már gyönyörű alpakák legelésznek az udvarban. Gondozásukra sok időt, energiát fordítok, hiszen számomra mindennél fontosabb az állatok jól tartása.

   Célom, hogy egy olyan farmot hozzak létre, ahol a világ legboldogabb alpakái élnek, akik soha nem kívánnak elmenni innen. Szeretném biztosítani számukra az abszolút stressz mentes életet, lehetőleg megvédeni őket minden betegségtől, bántó környezeti hatástól. Megpróbálok alpaka fejjel gondolkodni, minden őket érintő dolognál felteszem a kérdést, vajon ők szeretnék ezt? Az erre adott válaszuk a legfontosabb, mindent ez fog meghatározni a farmom életében. Nem szeretik a nyírást, körömvágást, oltást, de sajnos vannak olyan kellemetlen dolgok, amiken muszáj átesniük. Nem feltétlen kell viszont az emberek hiúságát szolgálniuk a mustrákon, alpaka show-kon való részvételükkel, ettől meg fogom kímélni őket. Melyik alpaka vállalná önként egy díszes szalagért az utazással, idegen környezettel, szeretteitől való elszakítással járó traumát? Nem tartom állatbarát akciónak a hiúság vásárát, ez az emberek huncut játéka, ahol nagy pénzek forognak kockán.

009

  Ettől függetlenül persze törekszem szép küllemű alpakák tenyésztésére, melyben talán ők fognak nekem legjobban segíteni, így hálálva meg a velük szembeni figyelmességet. Édesapám azt mondta,hogy az állat minőségét 40%-ban a tartás határozza meg, állatorvosom is osztja gondolataimat, ők sokat segítenek tapasztalataikkal. Remélem, hogy szép küllemű és kiváló minőségű gyapjúval rendelkező állományt sikerül kialakítanom, mellyel talán én is hozzá tudok járulni a hazai alpaka gyapjú előállításához.

    Az állatok etetéséhez szükséges minden takarmányt magam állítok elő, szerencsére rendelkezem az ehhez szükséges szántó területtel, ahol műtrágyát, permetezőszereket nem használok, itt valóban bió gazdálkodást folytatok. Príma minőségű rét áll a rendelkezésemre a legeltetéshez és a téli táplálék biztosítására. Igyekszem a farmon minden munkát magam elvégezni, mert tudjuk, hogy a gazda szeme hizlalja a jószágot.

  2012.okt. Szaknyér 004 Végre megtaláltam életem célját, ajánlom mindenkinek, aki teheti és vonzódik az állatokhoz, foglalkozzon alpakákkal, vagy más növényevő állatok tartásával, ha tudok, szívesen segítek mindenkinek, bátran keressetek meg!

     Ez a munka csodálatos, nem okoz csalódást, fáradtságot, nagyon sok örömöt ad.

Könye Katalin